CARİ AÇIĞIN İLACI, YERLİ ENERJİ EKİPMANLARINDA

6220514178

CARİ AÇIĞIN İLACI, YERLİ ENERJİ EKİPMANLARINDA

  • ENSİA YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN VATANSEVER: “25 MİLYAR DOLARLIK PAZAR KAPIMIZDA”
  • “ENERJİ SANTRALLERİNİN EKİPMANLARINDA İTHALATA BAĞIMLILIK ORANIMIZ YÜZDE 72 SEVİYESİNDE. BU ALANDA DA YERLİ VE MİLLİ DÖNEM BAŞLATILMALI.”

 

2017 sonu itibarıyla Türkiye’nin rüzgâr ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji kurulu gücü 10 bin Megavat MW düzeyine yaklaşırken, başta yenilenebilir kaynaklar olmak üzere enerji yatırımlarında kullanılan makine ve ekipmanlarında ithalata bağımlılık oranı yüzde 72’ye ulaşmış durumda.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, bu ekipmanların yerli üretimine destek olunması halinde yıllık 43 Milyar Dolar seviyesinde olan cari ilacın azalacağını söyledi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen “Enerji Ekipmanlarının Yerli İmalatı” başlıklı panelde konuşan Vatansever, rüzgâr enerjisinde 5346 sayılı Kanun kapsamında kule, kanat, jeneratör ve güç elektroniğine verilen 5’inci bölge teşviklerinin ana sanayi yatırımları ile sınırlı kalmamasını, yerli ekipman üreticilerinin de teşvik edilmesini talep ettiklerini vurguladı. Vatansever, “Böylelikle ülkemizin yüksek yenilenebilir enerji potansiyelini değerlendirirken aynı zamanda istihdam sağlamak, katma değerin yanında yeni teknolojik kazanımlar elde etmek ve cari açığımızı azaltmak için ekipman üretmenin hayati öneme haiz olduğu yadsınamaz bir gerçektir” dedi.

“TÜRK KOBİLERİ DE PASTADAN PAY ALMALI”

Türkiye’nin son on yılda bu alanda çok önemli başarıya imza attığına dikkat çeken Hüseyin Vatansever, bu başarıya rağmen 48.000 MW’lık rüzgâr enerjisi potansiyelinin ancak yüzde 15’nin kullanılabildiğini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “toplam kurulu güç içinde yerli ve yenilenebilir enerji payının yüzde 30’a ulaşması” vizyonunu gönülden desteklediklerini  sözlerine ekleyen Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu hedef en az 25 milyar dolarlık bir ekipman pazarı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla iç pazarda oluşacak ihtiyacın ithalat ile değil, ülkemiz sınırlarında yapılacak üretimle karşılanması ve ihraç edilmesi; hem cari açığın azalmasını hem de dövizimizin cebimizde kalmasını sağlayacaktır.  Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan’ın enerji ekipmanlarının yerli üretimine destek verilmesine yönelik açıklamalarını da memnuniyetle izlemekte ve gerçekleşmesini beklemekteyiz. Örneği pek çok gelişmiş ülkede görülen 100, 300, 500 KW ölçeğinde yapılacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) ihaleleri; hem yerli firmalarımızın potansiyellerini göstermeleri ve pastadan pay almalarında; hem de onlara makine, ekipman ve komponent üretimi yapan Kobi’lerimizin büyümelerinde etkisi olacak ve tekelleşmeyi önleyecektir”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Basın Bültenleri

Twitter