- BECKER TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ ERDİNÇ YAZGANOĞLU: “DÖVİZ KURLARINDA YAŞANAN ÖNGÖRÜLEMEZ ARTIŞLAR, TÜM SEKTÖRLERDE FİYATLAMA YAPILMASINI İMKÂNSIZ KILIYOR.”
- “ÜRETİCİ ENFLASYONU İLE TÜKETİCİ ENFLASYONU ARASINDA İKİ BUÇUK KATA YAKIN ARTIŞ OLMASI, EKONOMİ YÖNETİMİNİN HASSAİYETLE İZLEMESİ GEREKEN BİR VERİ.”
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz oranlarını 200 baz puan indirmesi ve döviz kurlarında yaşanan sıçrama, girdileri büyük oranda ithalata bağlı olan sektörleri endişeli bir bekleyişe soktu.
Alman bina otomasyonu ve akıllı ev sistemleri üreticisi Becker Antriebe’nin Türkiye Genel Müdürü Erdinç Yazganoğlu, son bir ayda Dolar ve Euro kurlarında yaşanan yüzde 10’un üzerindeki artışın, imalat sektöründe faaliyet gösteren Kobi ölçeğindeki şirketlerin fiyatlama yapmasını imkânsız hale getirdiğine dikkat çekti. Kafe, restoran ve eğlence mekânlarının bir buçuk yıla yakın kapalı kalması ile gölgelendirme sektörünün pandeminin en yıkıcı etki yarattığı sektörlerin başında geldiğini hatırlatan Yazganoğlu, sektörde işlerin açılmaya başlaması ile birlikte döviz kurlarından kaynaklanan sıkıntının yaşanmaya başladığını söyledi.
// YENİ BİR ENFLASYON DALGASI GELEBİLİR
İşletmelerin yaşadığı kısırdöngünün, Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) yansıyan enflasyon rakamında çok net şekilde görüldüğünü vurgulayan Erdinç Yazganoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Eylül 2021 ayı itibarıyla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 1,25, Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,55 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 43,96 oldu. Bu verinin, ekonomi yönetimimizin hassasiyetle izlemesi gereken bir veri olduğunu düşünüyorum. Adeta şifre niteliğindeki bu iki buçuk katlık artış, yaşayan ekonominin aktörleri olan şirketlere sadece iki seçenek sunuyor. Ya ürünlerinin fiyatlarına zam yapacaklar ya da finansal yapılarını daha da bozacaklar. İşletmelerin, yaşadıkları enflasyonu fiyatlarına yansıtmaları demek, yeni bir enflasyon dalgası ve yeniden artırılmak zorunda bırakılan faiz oranları anlamına geliyor.”
2021 yılı başında 7 TL’nin altına kadar inen Dolar kurunun bugün 9,70 TL sınırına dayandığını anımsatan Becker Türkiye Genel Müdürü Yazganoğlu, on ayda dövizde yaşanan 3 TL’lik artışın, ihracat ve üretimin büyük oranda dövize bağlı olması nedeniyle maliyet enflasyonu olarak işletmelere büyük yük bindirdiğini kaydetti.