- WINDBABA STRATEJİK ÇÖZÜM ORTAĞI BY DANIŞMANLIK KURUCUSU BÜLENT YÜCE: “2020’DE SATILAN HER BİN ARAÇTAN SADECE BİRİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL. GELİŞMİŞ ÜLKELER 2030’DA DİZEL VE BENZİNİ ARAÇ SATIŞINI YASAKLAMA KARARI ALIRKEN, BİZ DE TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELEN ULAŞIMI TERCİH ETMELİYİZ”
- “DEVLETİMİZ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÜRETİMİNE DESTEK VERİYOR AMA SATIŞINDA ALINAN VERGİLERİ BİR GECEDE DÖRT KAT ARTIRIYOR.”
Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkeler otomotiv sektöründe karbon salınımını azaltan yatırımları desteklerken, bu ülkelerin araç filolarında hibrit ve elektrikli otomobillerin payı büyük bir hızla artıyor. Ülkeler hem üretimi hem de vergi indirimleri yoluyla satışları desteklerken, Türkiye tam tersi bir yol izliyor.
Geleceğini rüzgâr enerjisi sektöründe şekillendirmek isteyen gençlere online eğitim ve belgelendirme fırsatı sunan Windbaba’nın Stratejik Çözüm Ortağı ve Akredite Kobi Danışmanı Bülent Yüce, 2020 verilerine göre Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yıla göre yüzde 61,3 büyüyerek 772 bin 788 adet seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatarak, bu satışlar içinde elektrikli otomobillerin sayısının sadece 844 adet olduğunu söyledi.
Satılan her bin araçtan sadece birinin elektrikli otomobil olduğunu, hibrit otomobiller de dahil edildiğinde yeni nesil araçların pazar payının ancak yüzde 3,8’a ulaşabildiğini kaydeden Yüce, kamu otoritesinin elektrikli otomobil üretimini desteklerken, satışta alınan vergileri dört kat artırmasının yatırımlara ket vuracağını belirtti.
// ÜRETİME DESTEK, TÜKETİME 4 KAT VERGİ
17 Aralık 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararnamede asgari 50 milyon TL tutarındaki elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım aracı imalatı yapan sanayi yatırımlarının 5’inci Bölge Teşviği’nden yararlandığını anımsatan Bülent Yüce, “Bu kararname ile çok başarılı bir iş yapılırken, 1 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir başka kararnamede elektrikli otomobillerin satışlarından alınan ÖTV oranları 4 kat artırıldı. Üretimi destekleyen ama satışı desteklemeyen bir mekanizmanın başarılı olma maalesef şansı bulunmuyor.” dedi.
Otomotivde en önemli ihracat pazarı olan AB ülkelerinde 2030’dan yılından itibaren dizel otomobil üretiminin büyük oranda duracağını, şehir merkezlerine bu araçların girmesine izin vermeyen kararların bugünden alınmaya başlandığını hatırlatan Windbaba Stratejik Çözüm Ortağı Bülent Yüce şu değerlendirmeyi yaptı:
// BUGÜN ÜRETTİĞİMİZ ARAÇLAR 10 YIL SONRA AVRUPA’DA SATILMAYACAK
“Bugün tüm gelişmiş ülkelerde yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelimde giderek yükselen bir farkındalık var. Sıfır emisyon salınımı olan yenilenebilir ve temiz enerjiyi üretirken, aynı bilinci otomotiv başta olmak üzere tüketim araçlarında da uygulamamız gerekiyor. Elektrikli otomobillerin üretimleri kamu otoriteleri tarafından desteklenirken, ciddi vergi avantajları sağlanarak insanların satın almaları de teşvik ediliyor. Satışların artması için yerel yönetimler ücretsiz şarj istasyonları ve otopark hizmetleri veriyor. Bugün otomotiv sektöründe en önemli pazarımızı Avrupa ülkeleri oluşturuyor. Ancak bugün ürettiğimiz araçları, on yıl sonra müşterilerimiz satın almamaya başlayacaklar. Ülkemizin temiz enerji ile çalışan ve emisyonu düşük otomobillerin üretimlerini desteklerken, satışlarını da desteklemesi ve temiz yakıtla çalışan araç filomuzu hızla artması için vergi avantajları sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.”
RAKAMLARLA OTOMOTİV SEKTÖRÜ
Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 61,3 büyüyerek 772 bin 788 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye otomobil pazarında 2019’da 12 bin 6 hibrit ve 222 adet de elektrikli otomobil satışı gerçekleşmişti. 2020 sonunda ise 22 bin 272 hibrit ve 844 adet elektrikli otomobil satışı yapıldı. Böylece geçen yıl toplamda 23 bin 116 adet elektrikli ve hibrit otomobil satıldı. Elektrikli ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e yükseldi.