PLASTİK SANAYİCİLERİNDEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Egeplasder 18-min

PLASTİK SANAYİCİLERİNDEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

  • PLASTİK SANAYİCİLERİNDEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI:
  • “GERİ DÖNÜŞÜM, İLK VE ORTAOKULLARDA ZORUNLU DERS OLMALI.”
  • EGE PLASTİK SANAYİCİLERİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞENER GENÇER: “ÇOCUKLARIMIZA İLKOKUL VE ORTAOKUL DÖNEMİNDE GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİNİ KAZANDIRMALIYIZ.”
  • “GERİ DÖNÜŞÜMDE ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARINI EĞİTEMEZ, ÇOCUKLAR ANNE VE BABALARINI EĞİTECEK.”

 

İlk ve ortaokullarda yeni eğitim öğretim yılı başlarken, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümünün okullarda ders olarak okutulması önerildi.

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer; Milli Eğitim Bakanlığı’na bu konuda bir öneride bulunduklarını belirterek, 6-12 yaş arasındaki çocukların atıkların kaynağında ayrıştırılması bilinci kazanmaları halinde, yaşamları boyunca duyarlı birer yurttaş olacaklarını söyledi.

 

// “ÇOCUKLAR EĞİTİLİRSE İŞİMİZ ÇOK KOLAYLAŞACAK”

Geri dönüşüm bilincinin gelişmesinde çocukların eğitiminin taşıdığı önemi yıllardır vurguladıklarını hatırlatan Gençer, “Ülkemizde çok güçlü ve teknolojik altyapısı her geçen gün gelişen bir geri dönüşüm sektörü bulunuyor. Her türlü atığı geri dönüştürebilme kabiliyetine sahip sanayicilerimiz, ülkemiz ekonomisine hammadde üreterek ciddi katma değer ve istihdam yaratıyor.  Çocuklarımız, ayrıştırmadan çöpe attıkları her türlü atığın, ülkemizin ithalata daha fazla bağımlı olması anlamına geldiğini öğrenmeliler. Bu bilinci çocuklarımıza aşıladığımızda işimiz çok daha kolaylaşacak.” dedi.

Atıkların kaynağında ayrıştırılmasında toplumsal bilinç ve farkındalığın hayati önemde olduğunu sözlerine ekleyen EGEPLASDER Başkanı Şener Gençer şöyle devam etti:

 

// “EN AZINDAN HAFTADA BİR SAAT DERS MÜFREDATA GİRMELİ”

“Biz senelerdir bu konuda yaptığımız değerlendirmelerde ‘Anne ve babalar çocuklarını eğitemez, çocuklar anne ve babalarını eğitecek’ diyoruz. Plastikte 1 birim geri kazanılmış malzeme ile 1 birim orijinal malzemenin elde edilmesi arasında 8 kat enerji ihtiyacı farkı vardır. Yeşil Mutabakat sürecinde ülkeler, geri dönüşüm sektörüne çok daha fazla önem vermek zorundadır. Vatandaşlarımızın, sadece plastik atıkların değil, her türlü evsel ve endüstriyel atıkların birer milli servet olduğunun bilincinde olması gerekmektedir. 2050 yılında dünya üzerinde kullanılan plastiklerin yüzde 60’ının geri dönüşüm kaynaklı olacağını düşündüğümüzde, Türkiye’de başta yerel yönetimler olmak üzere atık yönetiminin tüm paydaşlarının Ulusal Eylem Planı etrafında birleşmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için ilk olarak Milli Eğitim Bakanılığı’mıza çağrıda bulunuyoruz. İlk ve orta dereceli okullarımızdaki çocuklarımıza bu bilincin kazandırılması için en azından haftada bir saatlik geri dönüşüm dersi müfredata girmelidir.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Basın Bültenleri

Twitter