- PLASTİK SEKTÖRÜNE ARA İŞGÜCÜ MÜJDESİ
- “KAHVELER İŞSİZ DOLU, SANAYİCİ ÇALIŞTIRACAK YETİŞMİŞ ELEMAN BULAMIYOR.”
- “GENÇLERİMİZ HİÇBİR İŞLERİNE YARAMAYAN DİPLOMALARI ALMAK İÇİN YILLARCA EMEK VERİYOR, MASRAF EDİYORLAR. OYSA TEKNİK EĞİTİM İLE ÇOK DAHA KISA SÜREDE HAYATA ATILABİLİR VE BUGÜNKÜ ASGARİ ÜCRETİN EN AZ İKİ KATI GELİRİ ELDE EDEBİLİRLER.”
- BORNOVA MAZHAR ZORLU PLASTİK ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MÜDÜRÜ SERKAN HANAYLI: “ÇIRAKLIK VE KALFALIK ÖĞRENCİLERİMİZE DÖRT YIL BOYUNCA İŞVEREN TARAFINDAN ÖDENEN ÜCRETİN TAMAMINI ARTIK DEVLET KARŞILIYOR.”
Türk sanayisinin en önemli soırunlarının başında gelen ara işgücünün yetiştirilmesi ve istihdamında Mesleki Eğitim Merkezleri çok önemli rol üstleniyor. Bu ihtiyacı en fazla hisseden plastik sektöründe, çırak ve kalfa istihdam edilecek gençlerin yetiştirilme süreci ile ilgili bilgilendirme toplantısı Bornova Mazhar Zorlu Plastik Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gencer, Başkan Yardımcısı Erol Paksu, Genel Sekreter Kazım Sertdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Berat Güzelel, EBSO Plastik Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi ve dernek üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Okul Müdürü Serkan Hanaylı; yeni düzenleme ile çıraklık ve kalfalık öğrencilerine dört yıl boyunca işveren tarafından ödenen ücretin tamamının artık devlet tarafından karşılanacağını belirtti.
// ÜCRET DAHİL TÜM GİDERLER DEVLETTEN
Mesleki Eğitim Merkezleri’nin, işletmelerde eğitim alacak öğrencilerin işveren üzerindeki tüm yüklerini üstlendiğini vurgulayan Hanaylı; 2022 yılı için belirlenen aylık bin 276 TL olan Çıraklık ücretinin ve aylık 2 bin 126 TL olarak belirlenen Kalfalık ücretinin tamamının devlet tarafından işletmeye geri ödeneceğini hatırlattı.
6764 sayılı Kanun ile Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını sözlerine ekleyen Serkan Hanaylı, “Mesleki Eğitim Merkezlerimizde, 33 alan ve 181 meslek dalında Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi Diploması veriyoruz. Mezuniyet sonrası istihdam oranımız %90’ların üzerinde gerçekleşiyor. Devletin bu alanda yaptığı eğitim seferberliği ve işverenlerimize verdiği desteği daha fazla iş insanımıza anlatmak istiyoruz.” dedi.
// “İŞSİZLİK YOK MESLEKSİZLİK VAR”
EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer de, işletmelerin yetişmiş ara işgücü taleplerinin karşılanmasında son yıllarda çok önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, “Pandemi sonrasında adeta sosyal bir yara halini alan işsizlik sorununun çözümünde, mesleki eğitim hayati önem taşıyor. Çünkü ülkemizde işsizlik sorunu yok, maalesef mesleksizlik sorunu var. Bugünün dünyasında hiçbir işveren ‘Ne iş olursa yaparım abi’ diyen birisini çalıştıramaz. Hele ki eğitimi ve donanımı olmayan bir işçiyi üretimde çalıştırmanız hiç mümkün olamaz” dedi.
// “KAHVELER İŞSİZ DOLU, SANAYİCİ ÇALIŞTIRACAK YETİŞMİŞ ELEMAN BULAMIYOR.”
Türk plastik sektörünün duayeni Mazhar Zorlu tarafından 1998 yılında kurulan Plastik Endüstri Meslek Lisesi’nin bugüne kadar sektöre çok önemli işgücü kazandırdığını hatırlatan Gençer, kamu otoritelerinin Mesleki Eğitim Merkezlerinin çalışmalarını sanayicilere daha iyi anlatması gerektiğini kaydetti. EGEPLASDER Başkanı Şener Gençer şu değerlendirmeyi yaptı: “Hepimizin ağabeyi ve duayeni olan rahmetli Mazhar Zorlu, 25 sene önce müthiş bir öngörü ile sektörümüzdeki ihtiyacı görmüş ve kendi parasıyla sadece Plastik sektörümüzde uzmanlaşacak bir meslek lisesi inşa etmişti. Bugün bu lisenin gelmiş olduğu seviyeyi görüp gurur duyuyoruz. Ancak yeterli olmadığını da biliyoruz. Pek çok sektörde ara eleman ihtiyacımız had safhada. Kahvehanelerimiz işsiz ve umutsuz gençlerimiz ile dolarken, bizler makinelerimizi, tezgâhlarımızı emanet edeceğimiz işçileri bulmakta zorlanıyoruz. Mesleki eğitimi tam bir memleket meselesi olarak görmek zorundayız. Gençlerimiz hiçbir işlerine yaramayan diplomaları almak için yıllarca emek veriyor, masraf ediyorlar. Oysa teknik eğitim ile çok daha kısa sürede hayata atılabilir ve bugünkü asgari ücretin en az iki katı geliri elde edebilirler. Başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere ilgili kamu kurumlarımızın, devletin mesleki eğitimde yaptığı çalışmaları ve verdiği destekleri sanayicilere daha iyi anlatmalılar diye düşünüyoruz”