“KONUTTA UYGULANAN VERGİ İNDİRİMLERİ, KAYIT DIŞINI ÖNLEYECEK”

4801446795

“KONUTTA UYGULANAN VERGİ İNDİRİMLERİ, KAYIT DIŞINI ÖNLEYECEK”

  • BECKER TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ ERDİNÇ YAZGANOĞLU: “VERGİ İNDİRİMLERİNİ VE ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE PROGRAMINI DESTEKLİYORUZ. DEVLET, SADECE KAĞIT ÜZERİNDE OLAN BİR VERGİYİ GERÇEKTE TAHSİL EDİP CEBİNE KOYUYOR.” 
  • “İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ONLARCA SEKTÖRÜN ÜRETİMİNİ ETKİLEYEN BİR LOKOMOTİF OLARAK DEĞERLENDİRMEMİZ GEREK.”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan vergi indirimleri, piyasada yaşanan durgunluğu azaltırken, konut sektöründe uygulanan vergi indiriminin yıl sonuna kadar devam etmesinin sektördeki kayıt dışılığı azaltıcı etki yaratacağı belirtildi. Endüstriyel yapı otomasyonu ve akıllı ev sistemleri üreticisi Becker’in Türkiye Genel Müdürü Erdinç Yazganoğlu, konut sektöründe bu yılın Mayıs ayında yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen KDV’nin yıl sonuna kadar devam etmesi ve tapu harçların yüzde 3’e indirilmesi uygulamasının sektörde kayıt dışılığı azaltıcı etki yarattığını söyledi. Türkiye’de halen 1 Milyon adetin üzerinde arz fazlası konut olduğunu hatırlatan Yazganoğlu; 1 Kasım’dan itibaren otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konut sektörleri için uygulanan vergi indirimlerinin, mali disiplinden taviz verme anlamı taşımadığını vurguladı.
// “DEVLET, FİKTİF BİR GELİRİ TAHSİL EDİYOR”
Yazganoğlu, “150 metrekareye kadar konutlarda uzun yıllar yüzde 18 olarak uygulanan KDV, hem tüketiciyi hem de müteahhitleri kayıt dışı işlem yapmaya itiyordu. Mayıs ayında başlatılan yüzde 8’lik KDV uygulamasının devam etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Burada devlet vergi kaybetmiyor, tam aksine daha fazla tahsilat yapıyor. Kağıt üzerinde olan ama tahsil edemediği fiktif bir vergi gelirini, gerek arz fazlası konutların satışı gerekse ertelenmiş taleplerin devreye alınmasıyla tahsil etmiş oluyor. Mayıs ayından bugüne sektörde çok net görünen bir durum bu. Yüzde 18 KDV uygulamak, devletin daha fazla vergi toplaması anlamına gelmiyor. Tam aksine, oranlar düşünce vergi tabana yayılıyor, kayıt dışı iş ve işlemler azalıyor.”  dedi.
İnşaat sektörünün tek başına değerlendirilmesinin tüm ekonomiye hesap hatası yaptıracağına dikkat çeken Erdinç Yazganoğlu; mobilya, boya, çimento, boru, plastik, seramik, toprak sanayisi, kablo, cam, metal gibi onlarca sektöre sipariş veren inşaat sektörünün, bu sektörlerin hızlanmasını sağlayan lokomotif işlevi gördüğüne işaret etti. Ağustos ayında başlayan ve etkileri azalarak da olsa devam eden türbülansın, piyasalarda durgunluğa yol açtığını kaydeden Yazganoğlu, mali disiplinden taviz vermeden piyasalara can suyu olacak uygulamaların iç piyasayı canlandırıcı etki yaratarak, iş dünyasındaki motivasyonu da artırdığını sözlerine ekledi.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Basın Bültenleri

Twitter