- ENSİA YÖNETİM KURULU ÜYESİ MURAT ÇEKİRDEK: “REKABETÇİ YAN SANAYİ İÇİN YERLİ ÜRETİM TEŞVİĞİ ŞART”
- ENSİA YÖNETİM KURULU ÜYESİ ALİ EMRE DEMİREL: “SEKTÖRÜN TÜM PAYDAŞLARINDA YERLİ ÜRETİM FARKINDALIĞI OLMASI GEREKİYOR”
Türk enerji sektörünün en büyük buluşmaları arasında yer alan 12. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, Ankara ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Fuar kapsamında Enerji Sanayici ve İşadamları Derneği (ENSİA) tarafından “Enerji Teknolojisi Üretimi ve Yerlileşme” başlıklı özel oturum düzenlendi. Dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği oturumda, enerji sektörünün her başlığında yerli üretimin artırılmasının önemine dikkat çekildi.
ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Demirel’in yönettiği oturuma, ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi ve XGEN Enerji Yönetici Ortağı Murat Çekirdek, ENSİA Kurumsal Üyesi Berdan Cıvata’nın Marka Pazarlama Müdürü Davut Dolgun ve Turboden Türkiye Genel Müdürü Enrico Manciana katıldı.
Enerji kaynağının yerli olmasının tek başına yeterli olmadığını, o enerjiyi üreten ekipmanların da Türkiye’de üretilmiş olması gerektiğini belirten Ali Emre Demirel, yerli ekipman üretimini temel amaç vizyon belirleyen ENSİA’nın, sektörün tüm paydaşlarında bu farkındalığın olması gerektiğini söyledi.
ÖNGÖRÜLEBİLİR İÇ PAZAR
XGEN Enerji Yönetici Ortağı Murat Çekirdek de, rekabetçi bir yan sanayi oluşması için, yerli imalat teşviklerinin devamı ederek geliştirilmesi gereğini açıkladı. Doğrudan üreticiye verilen teşviklerin artırılmasının yanı sıra sürdürülebilir ve öngörülebilir iç pazar dinamiklerinin yatırımcılar için önem taşıdığının altını çizen Çekirdek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Nitelikli ara eleman arzının sağlanması; ithalat önleyici faaliyet/ihracat amaçlı finansa erişim desteğinin olmasıyla sağlanır. Sürdürülebilir bir pazar için üretimin ikinci halkası olan yerli yan sanayimizin gelişmesi hayati önem taşıyor. Her türlü ekipman ve bileşenin yerli olarak üretilmesi esnasında özellikle bazı kalite sorunları yaşadığımız bir gerçek. Türkiye’de konuşlu şirketleri, sermaye kaynakları ne olursa olsun ‘yerli’ olarak adlandırırken, katma değer zincirinin birer halkası olmalarını sağlamamız gerekiyor”
Berdan Cıvata Marka Pazarlama Müdürü Davut Dolgun ise Mersin-Tarsus’ta kurulu fabrikalarında enerji sektörünün tüm yatırımlarına orijinal ekipman üretimi (OEM) kabiliyetine sahip olduklarını vurguladı. Sektöre yönelik üretim yapan yan sanayide Ar-Ge ve teknoloji üretiminin önemine dikkat çeken Dolgun, geliştirdikleri ve patentini aldıklarını ürünleri ana sanayi yatırımcıların kullanımına sunma başarısı gösterdiklerini kaydetti.