START-UP NEDİR, KİMLER START-UP OLABİLİR?
Start-up; sözcük tanımı olarak “Başlamak” anlamına gelir. Türkçeye “girişim, yeni girişim” olarak yerleşmiştir. İlk olarak Amerika’da başlayan Start-up genç girişimcilerin tercih ettiği, toplumun ihtiyaçlarına bir yanıt olan, tekrar edilebilir ve özgün fikirler geliştiren bir yapı olarak karşımıza çıkar. Bunların yanı sıra Start-up düşüncesinin temelini ‘fikirler’ oluşturur. Bu fikirler; günümüz şartlarına uygun, akılcı ve yenilikçi tarzlarda güncel teknolojiyle donatılarak, gerektiğinde hizmet veren, ihtiyacı hizmete dönüştüren girişimcilerin her konuda firmalara, şirketlere sunduğu yeni ve yaratıcı fikirlerdir.
Start-Up kimlerdir, kimler Start-Up olabilir?
Birçok şirket start-up ruhunu ve dinamizmini oluşturmayı amaçlar. Dünyada bu iş akımının sayısız örnekleri mevcuttur. Türkiye’nin bu konuda geriden geldiğini, dolayısıyla start-up dinamizmini çok geç yakaladığını söyleyebiliriz. Start-up olmak için yeni bir şirket olmanın yanısıra, aynı zamanda şirketin devamlı bir büyüme performansına sahip olması gerekir. Bu devamlı büyüyen performansın yanında topluma, insanlara, üretim ve erişim kolaylığını nasıl sağladığınız, başka bir deyişle toplumun ihtiyaçlarına nasıl cevap verdiğiniz de start-up olmanız açısından son derece önemli bir konudur.
Start-Up ve İnovasyon
İnovasyon; değişik, yeni fikirleri geliştirmek ve bu fikirleri belli bir plan doğrultusunda uygulamaktır. Hızlı kararlar alan, çok iyi organize olan, sürekli üreten şirketler start-up ruhuna sahiptirler. Bu nedenle start-up ve inovasyon kavramları birbiriyle kesişir.
Dünyadan üç Start-Up örneği:
1- Uber
Hepimizin bildiği üzere Uber, bir araç çağırma uygulamasıdır.2009 yılında iki Fransız öğrenci tarafından ortaya atılan bu Start-up fikri kurulduğu günden bu yana 53 milyar dolarlık bir kazanç elde etmeyi başarmıştır. Gitgide daha da çok büyüyen Uber, dünyanın en değerli şirketleri arasında yerini almıştır.
2- Xiomi
Çin’in önemli şirketleri arasında bulunan Xiomi, ürettiği uygun fiyatlı ve kullanışlı android telefonlarıyla öne çıkmaktadır. 2010 yılından günümüze kadar aldığı yatırımlarla büyüyen Xiomi, 46 milyar dolarlık hasılat yapmayı başarmıştır.
3- Spacex
Ünlü girişimci ve iş adamı Elon Musk tarafından satın alınan Spacex, önceleri uzay nakliye ve araştırmalarında görev alırken, geliştirdiği “Falcon Heavy” yeniden kullanılabilir roketlerle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.2002 yılında kurulan Spacex, günümüze kadar aldığı yatırımlarla gelirini 14 milyar dolara ulaştırmıştır.
Türkiye’den üç Start-Up örneği:
1- yemeksepti.com
2000 yılında merkezi Türkiye’de bulunan yemeksepeti.com, Melih Ödemiş ve Mehmet Aydın tarafından kırk metrekarelik bir odada Yemek Sepeti Gıda ve Pazarlama Elektronik İletişim ve Tanıtım Limited şirketi olarak kurulmuştur. Start-up fikirleriyle büyük yankı uyandıran yemeksepeti.com, bugün geldiği konumda Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında yerini almayı başarmıştır.
2- Onedio
2012’de Türkiye’nin ilk içerik tabanlı sosyal ağı olarak yayın hayatına başlayan Onedio, özgün içerik üretimiyle birlikte kullanıcılarına sadece bilgi değil, aynı zamanda sitede eğlenmek için de bir içerik oluşturmuştur. Bu yenilikçi start-up fikriyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.
3- Logo
1984 yılında kişisel bilgisayar uygulama yazılımlarını geliştirmek üzere sektöre giren Logo, Türkiye’nin en büyük yazılım kuruluşlarından biridir. Genel merkezi Türkiye’de olan şirket, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya’da bulunan yetkili distribütörleri aracılığıyla iş ortakları ve kullanıcılarına ulaşmaktadır.

Nefise Yıldız Torun
1981 yılında Bulgaristan Kırcaali kentinde doğan Nefise Yıldız Torun, ilköğrenimini İzmir’de, lise öğrenimini Gürçeşme Lisesi’nde