Sosyal Medyayı Masaya yatırdık!
Nedir, neye yarar, kimler kullanır, kullanıcı özellikleri…
Nedir, neye yarar, kimler kullanır, kullanıcı özellikleri…
Dünya ekonomisi küreselleşirken, iletişim araçları ve davranış biçimleri de iş yapış şekillerine göre farklılaşıyor. Giyinme, barınma gibi temel yaşam ihtiyaçlarımızın yanına bir de sosyal medya ihtiyacı ekleniyor, teknolojinin gün be gün geliştiği bu dönemde, internetin insanlar üzerindeki etkisi de giderek artıyor. Sosyal hayatlarından, iş yaşamlarına kadar internet ile bağdaşık ilişkiler kuran bireyler sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor.
Sosyal medya sanıldığının aksine, sadece Y-Z kuşağının aktif kullanıldığı bir alan olmaktan çıktı. Milyarca sosyal medya hesabının olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Hatta 2017 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde sosyal medya kullanıcı sayısı bir anda arttı ve 121 milyon kişi daha sosyal medyaya katıldı.
55-64 yaş aralığındaki sosyal medya kullanıcıları gençlere kıyasla markaların içerikleriyle etkileşime geçmeye 2 kat daha fazla eğilimliler.
Bu süreçte, pazarlama yöntemleri de değişmeye başladı. İşletmeler de pazarlama çalışmalarında bu platformları en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorlar. 5 milyon marka şu an Facebook’ta reklam veriyor. Bu neredeyse Colarado nüfusuna denktir. 2017 yılında dünya çapında sosyal medya reklamlarına harcanan toplam bütçe 35 milyar dolardır. Tüm dijital reklamların %16’sını oluşturuyor.
Mobil kullanıcı sayısı her yıl düzenli olarak artıyor. We Are Social’ın 2018 yılı mobil kullanıcı istatistiklerinde mobil kullanıcı sayısının 5.06 milyar olduğunu görülüyor. Bu oran dünya nüfusunun %66’sına denk geliyor. Artık SEO çalışmaları, dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama stratejinizi mobile odaklamazsanız istediğiniz verimliliğe ulaşmak imkansız hale gelecek.
Mobil kullanıcı sayısı her yıl düzenli olarak artıyor. We Are Social’ın 2018 yılı mobil kullanıcı istatistiklerinde mobil kullanıcı sayısının 5.06 milyar olduğunu görülüyor. Bu oran dünya nüfusunun %66’sına denk geliyor. Artık SEO çalışmaları, dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlama stratejinizi mobile odaklamazsanız istediğiniz verimliliğe ulaşmak imkansız hale gelecek.
Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri
We Are Social’ ın Nisan 2018’ yayımladığı raporda, 2018’in 2.Çeyreğinde İnternet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistikleri:
- 4.08 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %54’ü
- 3.29 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %43’ ü
- 5.06 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %66’ sı
- 3.08 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %41’ini ifade etmektedir.
2017 verileriyle karşılaştıracak olursak en büyük artış mobil ve sosyal medya kullanımında gerçekleşmiştir.
- 3.81 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %51’i
- 3.02 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %37’ si
- 5.05 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %66’ sı
- 2.78 milyar mobil sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %34’ünü ifade etmektedir.
2017 yılı sosyal medya istatistikleri verilerine göre dünyada 3.02 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunmaktaydı. 2018 sosyal medya istatistiklerinde bu sayı 3.29 milyara ulaşmış durumda.
2017 yılında Facebook istatistikleri incelendiğinde 2 milyar kullanıcı ile lider konumundaydı. 2018 sosyal medya kullanım istatistiklerine göre Facebook 2.23 milyar kullanıcı ile yine birinci sırada karşımıza çıkıyor. En çok kullanılan ikinci platform olan Youtube‘u Instagram takip ediyor.
Türkiye’de Sosyal Medya
Toplam nüfusu 81 milyon 330 bin olan Türkiye’ de nüfusun yüzde 67’si olan 54 milyon 330 bin kişi internet kullanmaktadır. Aktif sosyal medya kullanıcısı ise 51 milyon, yani toplam nüfusun yüzde 63’üdür.Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları başta YouTube olmak üzere, Facebook, Instagram ve Twitter.
Toplam nüfusu 81 milyon 330 bin olan Türkiye’ de nüfusun yüzde 67’si olan 54 milyon 330 bin kişi internet kullanmaktadır. Aktif sosyal medya kullanıcısı ise 51 milyon, yani toplam nüfusun yüzde 63’üdür.Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları başta YouTube olmak üzere, Facebook, Instagram ve Twitter.
TWİTTER
Dünyanın en popüler sosyal ağlarından biri olan Twitter, San Fransisco’da 14 kişilik bir arkadaş grubunun bir araya gelmesi ile 2006 yılında kuruldu.
Son birkaç yıl içerisinde ciddi bir kullanıcı sayısına ulaşmış olan Twitter’ın dünya genelinde yapılan istatistiklerine göre ise nüfusuna oranla en fazla kullanıcı sayısına sahip olan ülke Türkiye’dir.
Twitter’ da her yıl 200 milyar tweet atılmaktadır. Twitter kullanıcılarının %80’i akıllı telefonlarıyla sanal ortama bağlanmaktadır.
Twitter kullanıcı istatistik verilerine göre 330 milyon kullanıcıya sahip platformda erkek kullanıcılar ağırlıktayken, yaş dağılımı birbirine yakın seyretmektedir, Twitter‘da Instagram‘ın aksine göre yaş grubu arttıkça kullanım oranının arttığı görülmektedir.
Twitter;
- 72,3 milyon kullanıcı ile en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmaktadır.
- Japonya 50,9 milyon kullanıcısı ile ikinci sıradadır.
- Japonya’yı 18,6 milyon kullanıcısı ile İngiltere takip etmektedir.
- Türkiye 10,8 milyon kullanıcı ile 5. sıradadır.
FACEBOOK
Günümüzde en çok tercih edilen sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur.
11 Eylül 2006’da açılmış olan Facebook, 31 Ağustos 2013 tarihinde yapılmış istatistiklere göre dünyada en çok ziyaret edilen 2.site olarak belirlenmiştir. Siteyi en çok kullanan ve ziyaret eden ülkeler ise ABD, Mısır, Panama, Norveç, Türkiye ve Avustralya olarak değişim göstermektedir.
Facebook’un amacı kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurabilmelerini ve bilgi alışverişinde bulunabilmelerini desteklemektir. Bu süreçte tercih edilecek olan uygulamalar ise sayfanın kullanılma düzeyine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eklenen uygulamalarla birlikte kullanıcıların keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak oyunlar bulunmaktadır.
Aylık aktif Facebook kullanıcı sayısı 2.23 milyar ulaşmış durumdadır. Bu oran geçen sene Ocak ayına göre %14 artmış göstermiştir.
- Facebook’un toplam kullanıcı sayısının %57’i erkek, %43’ü bayandır.
- Facebook kullanıcılarının %28’i 18-24 yaş grubu arasındadır.
- Bir önceki rapora göre Facebook kullanıcılarının %29’ü 18-24 yaş grubu arasındaydı. Facebook genç kitlesini biraz daha kaybetmeye başladı diyebiliriz.
Facebook’ta aylık bazda sayfa beğeni oranlarının çok fazla yükseliş göstermediği, aylık ortalama erişimin %9’a yakın olduğu görülmektedir. Organik sayfa erişimi, sponsorlu içerik erişimine göre %12 daha azdır.
INSTAGRAM
Instagram, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından ilk olarak iPhone için 2010 Ekim’de geliştirilen, sahip olduğu kaliteli filtreler ve sosyal ağ özellikleri ile kısa zamanda oldukça popüler olan bir fotoğraf paylaşım uygulamasıdır.
Instagramda günde 80 milyon fotoğraf paylaşımı gerçekleşmekte, 3 buçuk milyar beğeni yapılmaktadır. Bu değerler gittikçe yükselmektedir. Çoğu gençler olmak üzere günde yarım milyar insan aktif olarak instagram’ı kullanmaktadır. Değeri ise 10 milyar dolar’ın üzerindedir.
Android cihazlar için de kullanıma sunulan instagramı Facebook, 1 milyar dolara satın almıştır. Instagram ilerleyen süreçte adeta bir e-ticaret ortamına dönüşmüştür. Bu da Instagram’ı özel ve önemli yapmıştır. Özellikle butiklerin Instagram üzerinden yaptıkları satışlar Instagram’ın sıradan bir sosyal ağ ya da fotoğraf paylaşım uygulaması olmadığını göstermiştir.
Stratejik hamleler yapan kullanıcılar Instagram’ı kazanç kapısına dönüştürmeyi başarmıştır. Bu durum Instagram’ı da harekete geçirmiş ve Instagram güncelleme / geliştirme yaparken markaları ve butikleri düşünerek hareket etmiştir. Sponsorlu reklamlar, ürün etiketleme özelliği, şirket sayfası oluşturma imkanı gibi özellikler Instagram’ın, markalara daha iyi bir satış – pazarlama ortamı sağlamaya odaklandığını kanıtlayan özelliklerden sadece birkaçıdır…
- Instagram 813 milyon kullanıcıya sahip platformda kadın-erkek kullanıcı dağılımı neredeyse birbirine eşit.
- Instagram’ın kendi yaptığı açıklamaya göre aktif kullanıcı sayısı 1 milyar
- Instagram kullanıcılarının 1/3’ü 18-34 yaş grubu arasında.
- Verilere göre kullanımı oldukça yaygın olan Instagram‘ın Facebook‘a göre yaş grubu arttıkça kullanım oranının düştüğü görülmektedir.
Instagram 110 milyon kullanıcı ile en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmaktadır.
Yine bir Güney Amerika ülkesi Brezilya 57 milyon kullanıcısı ile ikinci sıradadır.
Brezilya’yı 53 milyon kullanıcısı ile Hindistan takip etmektedir.
Türkiye 33 milyon kullanıcı ile 5. Sıradadır.
Yine bir Güney Amerika ülkesi Brezilya 57 milyon kullanıcısı ile ikinci sıradadır.
Brezilya’yı 53 milyon kullanıcısı ile Hindistan takip etmektedir.
Türkiye 33 milyon kullanıcı ile 5. Sıradadır.
LİNKEDLN
Linkedln; 2003 yılında iş hayatındaki profesyoneller veya iş hayatına atılmaya hazırlanan kişiler için tasarlanmış, 2016 yılında Microsoft tarafından 26 milyar dolar bedel ile satın alınmış, iş aramakta olan kişilerin ve işverenlerin bir arada olduğu bir mecradır. Linkedin bunu yaparken sınıf farkı gözetmeksizin her kesimden, her yaştan, her sektörden insanların birbirleriyle bağlantı kurmasını amaçlamaktadır.
Linkedln; yapılan sunum, dosya ve birçok kitapların rahatlıkla paylaşılabilmesi, Blog yazılarının kolay yoldan reklamının gerçekleştirilmesi, iş hayatı ile ilgili konularda bilgi alışverişi yapmak gibi pek çok alanda fayda sağlamaktadır.
Yani kısaca Linkedin; günümüz şartlarının en iyi şekilde değerlendirilerek oluşturulduğu, kariyer sahibi veya kariyer yapmak isteyen kişilerin bir araya getirildiği, online network sağlanabilecek faydalı ve profesyonel bir sosyal ağdır.
Dünya genelinde 500 milyondan fazla kişi Linkedln kullanmaktadır.
ABD, kullanım sayısı bakımından en fazla kullanıcıya sahip ülke olarak birinci sıradayken onu Hindistan, Brezilya, İngiltere ve Kanada takip etmektedir.
Şirketlerin %57’sinde Linkedin şirket sayfası bulunmaktadır. (Şirketler potansiyel çalışanları çekmek için Linkedln kullanır.)
- Y Kuşağı’na dâhil olan 87 milyon kişi Linkedln kullanmaktadır.
- 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre 122 milyon kişi Linkedln profili sayesinde bir mülakata gitmiştir.
- Linkedln’deki web trafiğinin %57’si mobil cihazlar tarafından sağlanmaktadır.
- Lİnkedln’de 3 milyon aktif iş ilanı bulunmaktadır.
- Linkedln kullanıcılarının %28’i, site içinde 0-300 arasında bağlantıya sahiptir.
- ABD’de 150 milyona yakın kişi Linkedln kullanmaktadır.
- Linkedln kullanıcılarının %40’ı her gün bu platformu kullanmaktadır. 40 milyon öğrenci ve yeni mezun Linkedln kullanmaktadır.
- Saniyede 2 kişi Linkedln’e katılmaktadır.
Linkedln’de en fazla bağlantıya sahip ülkeler arasında kişi başına yaklaşık 211 bağlantı ile Birleşik Arap Emirlikleri ilk, Hollanda yaklaşık olarak 188 bağlantı ile ikinci, Singapur ise ortalama 152 bağlantı sayısı ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Kaynak: We Are Social’ın yayınladığı raporlardan alınmıştır.